Catskiën in Kirgizië | Een unieke ervaring ver van het massatourisme
Bestemming

Kirgizië

De ultieme wintersportbeleving in de onontdekte cultuur van Kirgizië midden in Centraal-Azië.

Neem contact op

Waarom catskiën Kirgizië?

Een exclusieve reis met de uitieme wintersportbelevenis in de waanzinnige onontdekte cultuur van het Tian Shan gebergte in Kirgizië. Als je van avontuur houdt en wilt pionieren op het gebied van wintersport dan is dit een unieke kans. Ervaar de ultieme freeride belevenis met de snowcat waarbij wij overnachten in het traditionele/spirituele yurt kamp op 2300 meter hoogte. Laat je omarmen door de lokale families en ontdek het lokale eten. Geniet na een dag catskiën in de zelfgebouwde hottub en ontspan in de Russische bayna (sauna). De boomgrens in de uitlopers van de Himalaya op 2900 meter ligt kan je genieten van lange treeruns. Maak je geen zorgen over de sneeuwzekerheid want de droppings met de pistenbully gaan tot 3800 meter hoogte.

Voor wie?

Catskiën in Kirgizië is geschikt voor de avontuurlijke freerider. Ben je op zoek naar iets compleets anders en heb je interesse om een totaal andere cultuur beter te leren kennen? Je overnacht tijdens het catskiën in een yurt kamp gebouwd door lokale families. Deze zijn aangepast voor de winterse periode en worden verwarmt door oude traditionele houtkachels. Je slaapt met meerdere personen in één yurt en er is één centrale yurt waar gezamenlijk wordt gegeten. De Jyrgalan vallei is één van de uitlopers van de Himalaya. Bovenin zijn steilere stukken te vinden maar het meeste terrein bestaat uit open vlaktes. Deze reis is zowel voor beginnende freeriders als voor gevorderde freeriders geschikt.

 

Terug naar de basis en terug naar de natuur. Waanzinnig avontuur met verblijf in een heus yurt kamp. Catskiën in de uitlopers van de Himalaya, beter gaat het niet worden

- Peter Hofman

Programma

De reis begin ‘s ochtends vroeg in Bisjkek, Kirgizië. Na een ontbijt en korte rondleiding door de stad, rijden we naar Karakol. Hier treffen we de laatste voorbereidingen voordat we naar het yurtkamp gaan. Vanuit hier zullen we genieten van vijf dagen catskiën en van de ongerepte natuur van Jyrgalan. Aan het einde van iedere catskidag zijn de sauna en hottub voor ons voorverwarmd. Eén van deze dagen is het ook mogelijk een tour te doen te paard of met de sneeuwscooter. Aan het einde van de laatste catskidag zullen we terugreizen naar Bisjkek. Onderweg overnachten we nog in Karakol en bezoeken we onder andere; De hot spring in Ak Suu, de orthodoxe kerk, bazaar, moskee, de lokale veemarkt, karaoke bar en ga zo maar door. Terug in Bisjkek genieten we van de laatse avond in Kirgizië en laten we ons verwennen in een spa complex.

 

 

Overnachten in een Yurt kamp

Het traditionele yurt kamp waar je vier nachten gaat slapen, is opgebouwd door de lokale families die hier veel liefde en tijd in hebben gestoken. De yurts worden verwarmt door oude traditionele houtkachels. In het kamp bevinden zich twee slaapyurts en één centrale yurt waar gezamenlijk wordt gegeten. Verder is er een hottub te vinden en kan je na een lange dag skiën of snowboarden genieten van de Russische Banya, de sauna. Geniet van de typische keuken met de smaakaroma’s van Russische, Turkse en Chinese kruiden. De gerechten worden door de lokale families voorbereid op de houtkachels in de yurts. Er zijn geen douches aanwezig maar er is warm water beschikbaar om jezelf te wassen en het water in de hottub wordt dagelijks verschoond.

Onze partner in Kirgizië

Onze lokale partner in Jyrgalan zijn de lokale bewoners van de regio. Ver weg van de bewoonde wereld, ervaar jij het echte verhaal over de Himalaya. Wij werken nauw samen met lokale professionele berggidsen en families van verschillende dorpen in de omgeving. De berggidsen zijn allen opgeleid volgens de Karakol Mountain Guide School en zijn sinds 2003 actief in het Tian Shan gebergte. In de winter organiseren ze skitouren, touren te paard en catskiing. In de zomer is het voornamelijk trekking- en bergbeklimmen.

Veiligheid

’s Ochtends is er een uitleg van de lokale gids. Wanneer de gids positief is over de weersomstandigheden en veiligheid, pakt iedereen zijn ski of snowboarduitrusting en vertrekken jullie met de snowcat. De snowcat brengt jullie naar de top van een helling en zet je hier af. Jullie stappen uit, trekken je ski’s of snowboard aan en cruisen naar beneden evenals de lege snowcat. Na een geweldige run nemen jullie plaats in de snowcat die je weer omhoog brengt. De gids bepaalt in de tussentijd de volgende helling waar jullie vanaf gaan. Dit blijven jullie de rest van de dag doen zodat je de meest fantastische poederruns kunt beleven.

Jyrgalan vallei, Kirgizië

Dit winterseizoen hebben wij een exclusieve reis gecombineerd met de ultieme wintersportbeleving in de waanzinnige onontdekte cultuur van het Tian Shan gebergte in Kirgizië. De letterlijke betekenis van het Tian Shan gebergte is: “the Mountains of Heaven”, en dat is waar genoten kan worden van verse poeder ver weg van het massatoerisme. Als je van avontuur houdt en wilt pionieren op het gebied van wintersport dan is Catskiën in Kirgizië iets dat je nooit zult vergeten. Aangezien de boomgrens in de uitlopers van de Himalaya op 2900 meter ligt kan je genieten van lange treeruns. De droppings met de pistenbully gaan tot 3800 meter hoogte. Geniet van acht tot twaalf runs per dag en maak een tour te paard in het Jyrgalan gebied.

 

Terrein en sneeuwcondities

Kirgizië ligt in Centraal-Azië en grenst aan China, Oezbekistan, Tadzjikistan en Kazachstan. Het land bestaat voornamelijk uit bergen, vijftig procent van het land ligt hoger dan 3000 meter. De hoogste berg is 7.439 meter hoog. Het catskiën vind plaats in een afgelegen en onontdekt gebied vlakbij het dorpje Jyrgalan in het Tien Shan gebergte. Jaren geleden was Jyrgalan een mijndorp in handen van de Sovjet-Unie. Na de val van de Sovjet-Unie is Jyrgalan gestopt met de mijnbouw. Hierdoor zijn er vele hectare terrein beschikbaar geworden voor het catskiën. De 10.000 hectare aan terrein dat beschikbaar is geeft je genoeg ruimte om acht tot twaalf runs per dag te maken. Er zijn besneeuwde treeruns, steile hellingen en weidse vlaktes te vinden.

Bisjkek, Kirgizië

Kirgizië heeft iets minder dan zes miljoen inwoners maar is wel vijf keer groter dan Nederland. In het land is geen visumplicht en alle EU-burgers kunnen zonder een visum naar Kirgizië reizen. De bevolking is erg gastvrij en helpt je daar waar nodig. Het catskiën vind plaats in het uiterste oosten van Kirgizië, een afgelegen en onontdekt gebied vlakbij het dorpje Jyrgalan in het Tian Shan gebergte. Deze regio is dunbevolkt en de lokale reisgids zal ons de hele week begeleiden. In Kirgizië wordt er betaald met Kirgizische som. De wisselkoers is ongeveer 80 Kirgizische som voor 1 Euro. Een kleine hoeveelheid cash op zak is altijd aan te raden en pinnen in Kirgizië is mogelijk wanneer je jouw pas op wereldwijd zet. Er is veelal mobiel bereik en tevens op sommige plekken Wi-Fi (waaronder een zwak signaal in het yurt kamp).

Reis naar Kirgizië

Het vertrek is op zaterdagmiddag vanuit Amsterdam. In ongeveer 10 uur vlieg je, met overstap, naar de hoofdstad van Kirgizië, Bisjkek. Op zondagochtend komen we aan in Bisjkek. We doen een korte city-tour om daarna snel richting Karakol te rijden waar we overnachten. De volgende ochtend vertrekken we naar het Yurtkamp vanuit waar we vijf dagen gaan catskiën. Na de laatste dag catskiën komen we weer voor één nacht terug in Karakol. Onderweg doen we veel bezienswaardigheden aan. Eenmaal terug in Bisjtek vindt onze wekelijkse afsluiting plaats in het Besh Spa complex. Midden in de nacht moeten we dan al richting het vliegveld om de retourvlucht naar Amsterdam te halen. Op zondagmiddag kom je weer terug op Schiphol
×