Lawintetraining in IJsland | Verbreed je sneeuwkennis
Bestemming

IJsland

Maak je klaar voor een Avalanche course & Backcountry adventure 19-27 maart 2022

Neem contact op

Lawinetraining in IJsland

Skiën in IJsland is een ervaring anders dan alle anderen. Je maakt afdalingen met uitzicht op de Noord-Atlantische kust. Er is een ruime variatie in het terrein waardoor het een uitdaging kan zijn voor een doorgewinterde freerider, maar tegelijk toegankelijk voor beginnende avonturiers. Door de extreem noordelijke breedtegraad van IJsland is er erg lang daglicht, waardoor lange tochtdagen mogelijk zijn. Tijdens deze leerzame reis zal je ieder moment van de dag goed kunnen benutten. Er zal veel getourd worden en de mooiste afdalingen zullen gemaakt worden. Ook op dagen met minder weer zal je niet stilzitten. Er is genoeg theorie om mee aan de slag te gaan, je zal leren om tochten te plannen en vervolgens deze tochten te maken. Bovendien zijn er in de omgeving geothermische zwembaden of natuurlijke warmte bronnen waar je van kan genieten.

Voor wie?

Dit is een echte reis voor enthousiaste (tour)skiërs en (split)boarders, die leergierig zijn en een nieuw avontuur willen aangaan.
Voor deze reis wordt er verwacht dat deelnemers fit genoeg zijn om een hele week fanatiek te kunnen skiën. Verder is houden van een mentale en fysieke uitdaging belangrijk. Je zal veel leren over sneeuwprofielen, lawinesituaties en hoe je hier juist naar kan handelen. Vervolgens zal je hier tijdens de tochten ook mee aan de gang gaan.

 

Skitouren in IJsland

Je gaat tijdens deze reis lange tochten maken waarbij je de dag doorbrengt in de bergen. Je zal hier dan ook te maken krijgen met het gezegde “Earn your turns” want je zal het grootste deel van de reis je afdalingen moeten verdienen door deze eerst omhoog te touren. Deze tourtochten zullen afdalingen toegankelijk maken die je op een andere manier niet kan bereiken. Tijdens de afdalingen zal je merken dat dit een unieke ervaring is. Skiën met een uitzicht op de kust, waarbij er zelfs een kans is dat je walvissen spot, dat gevoel is bijna niet te verwoorden. Ongeacht de condities van de sneeuw zal dit één van de beste afdalingen uit je skicarrière zijn.

 

 

Theorie en praktijk gecombineerd

Deze reis staat volledig in het teken van leren. Leren over backcountry skiën, tourskiën, tochten plannen, hoe je op de juiste manier met je materiaal om gaat, als ook leren over sneeuwprofielen, lawinesituaties en hoe je moet handelen in deze situaties.
Je zal een aantal uren in een lokaal doorbrengen om onder aangename omstandigheden meer informatie tot je te nemen, maar het grootste deel van dit avontuur zal je jezelf in de sneeuw bevinden en al je kennis in de praktijk gebruiken. Zo zal je herinneringen maken in deze prachtige omgeving, die je nooit meer zal vergeten.

Akureyri, IJsland

Akureyri wordt ook wel de hoofdstad van het Noorden genoemd. Het ligt net iets onder de poolcirkel wat deze ligging erg uniek maakt. Dit dorp is omringd met imposante bergen. De Glerá, ofwel glasrivier, loopt dwars door het dorp heen en verdeelt het als het ware in twee. Wildlife spotten, geisers en vulkanische grotten ontdekken behoren zeker tot de mogelijkheden op een rustdag. Akureyri is gelegen aan het water waardoor het zelfs mogelijk is om vanuit hier een boottocht te maken en walvissen te spotten.

Verblijf

In het prachtige dorp in het Noorden van IJsland zal er een verblijf geregeld zijn bij Icelandair Hotel Akureyri. Voor een ontspannen momentje is er een geothermisch zwembad aan de overkant van de straat. Het centrum van Akureyri is in minder dan 5 minuten te bereiken met een kleine wandeling. In het hotel kan je ook lekker ontspannen om zo helemaal op te laden voor het avontuur de volgende dag. In het hotel bevind zich o.a. een restaurant met lokale producten en een bar met open haard om lekker op te warmen.

De partner in IJsland

Deze cursus zal gegeven worden door de organisatie “Avalanche Science”. Ze zijn er op gefocust om de kennis die ze hebben op de beste manier te verspreiden om zo het skiën voor iedereen nog leuker en veiliger te maken. Ze streven er naar om de beste internationale lawineopleidingen te geven.

Programma

Dag 1: Aankomst dag
Dag 2: Klaslokaal 08.00-1200 uur. Veld 13.00-16.00 uur. Lawine reddings-simulaties
Dag 3: Klaslokaal 08.00-12.00 uur. Veld 13.00-16.00 uur. Sneeuw observaties, sneeuwpits, stabiliteit testen
Dag 4: Velddag van 08.00-16.00
Dag 5: Rustdag
Dag 6-8: Velddagen 08.00-16.00 uur
Dag 9: Vertrek dag
Let goed op, dit is een voorbeeldprogramma, de omstandigheden zijn nooit te voorspellen dus kan bijvoorbeeld de rustdag of de momenten in een klaslokaal variëren op basis van de omstandigheden.

Terrein en condities

Door de stabiele temperatuur en het klimaat van de Noord-Atlantische kust krijg je hier een erg stabiel sneeuwdek waar tot eind juni op geskied kan worden. Ruim 90% van de bergen op de Troll Peninsula zijn begaanbaar met ski’s of snowboard! De bergen zijn een perfecte mix van steil tot zeer steile couloirs en bergkammen, tot weidse en niet zo steile gletsjerafdalingen. Dat je vanaf de bergtoppen tot aan de kust bijna 1300 verticale meters kan afdalen maakt freeriden in IJsland een unieke ervaring. Met zijn diepe valleien, langgerekte afdalingen en het glooiende terrein met uitzicht op de Atlantische Oceaan is skiën in IJsland niet te vergelijken met een andere skireis.

Reis naar IJsland

Met een zeer acceptabel aantal reisuren bevind je jezelf in no time in dit fantastische niemandsland. Vlieg, met een overstap op Reykjavik, vanaf Amsterdam binnen 5 uur naar Akureyri, in het noorden van IJsland. Je kan er ook voor kiezen om vanaf Reykjavik in ongeveer 5,5 uur een roadtrip naar het verblijf te maken en zo al de cultuur van IJsland op te snuiven.
×