Lawintetraining in IJsland | Verbreed je sneeuwkennis
Bestemming

IJsland

Maak je klaar voor een Avalanche course & Backcountry adventure 12-20 maart 2023

Neem contact op

Lawinetraining in IJsland

Skiën in IJsland is een ervaring anders dan alle anderen. Je maakt afdalingen met uitzicht op de Noord-Atlantische kust. Er is een ruime variatie in het terrein waardoor het een uitdaging kan zijn voor een doorgewinterde freerider, maar tegelijk toegankelijk voor beginnende avonturiers. Door de extreem noordelijke breedtegraad van IJsland is er erg lang daglicht, waardoor lange tochtdagen mogelijk zijn. Tijdens deze leerzame reis zal je ieder moment van de dag goed kunnen benutten. Er zal veel getourd worden en de mooiste afdalingen zullen gemaakt worden. Ook op dagen met minder weer zal je niet stilzitten. Er is genoeg theorie om mee aan de slag te gaan. Je zal leren over de belangrijkste aspecten waar je op moet letten tijdens je tochten in de backcountry. Deze leer je te voorspellen en te herkennnen om zo veilig op pad te kunnen. Geniet na een dag touren van een geothermisch zwembad of neem een welverdiend drankje in het dorp.

Voor wie?

Dit is een echte reis voor enthousiaste (tour)skiërs en (split)boarders, die leergierig zijn en een nieuw avontuur willen aangaan.
Voor deze reis wordt er verwacht dat deelnemers fit genoeg zijn om een hele week fanatiek te kunnen skiën. Verder is houden van een mentale en fysieke uitdaging belangrijk. Je zal veel leren over sneeuwprofielen, lawinesituaties en hoe je hier juist naar kan handelen. Vervolgens zal je hier tijdens de tochten ook mee aan de gang gaan. Hoe meer je tijdens deze reis wil leren, hoe meer je ook zal leren.

 

Skitouren in IJsland

Je gaat tijdens deze reis lange tochten maken waarbij je de dag doorbrengt in de bergen. Je zal hier dan ook te maken krijgen met het gezegde “Earn your turns” want je zal het grootste deel van de reis je afdalingen moeten verdienen door deze eerst omhoog te touren. Deze tourtochten zullen afdalingen toegankelijk maken die je op een andere manier niet kan bereiken. Tijdens de afdalingen zal je merken dat dit een unieke ervaring is. Skiën met een uitzicht op de kust, waarbij er zelfs een kans is dat je walvissen spot, dat gevoel is bijna niet te verwoorden. Je kan in IJsland te maken krijgen met allerlei soorten sneeuwcondities, hier kan van dag tot dag een grote verandering in zijn. Met behulp van het touren zal je de beste plekken zoeken die te vinden zijn. Zo zal je ongeacht de condities, een mooi avontuur maken.

 

 

Theorie en praktijk gecombineerd

Deze reis staat volledig in het teken van leren. Leren over backcountry skiën, tourskiën, tochten plannen, hoe je op de juiste manier met je materiaal om gaat, als ook leren over sneeuwprofielen, lawinesituaties, hoe je moet handelen in gevaarlijke situaties en waar de gevaren en vooral de kansen liggen op die dag.
Je zal een aantal uren in een lokaal doorbrengen om onder aangename omstandigheden de theorie tot je te nemen, maar het grootste deel van dit avontuur zal je jezelf in de sneeuw bevinden en al je kennis in de praktijk gebruiken. Zo zal je herinneringen maken in deze prachtige omgeving, die je nooit meer zal vergeten.

Akureyri, IJsland

Akureyri wordt ook wel de hoofdstad van het Noorden genoemd. Het ligt net iets onder de poolcirkel wat deze ligging erg uniek maakt. Dit dorp is omringd met imposante bergen. De Glerá, ofwel glasrivier, mondt uit in de fjord waar het dorp aan gelegen is. Wildlife spotten en vulkanische grotten ontdekken behoren zeker tot de mogelijkheden op een rustdag. Akureyri is gelegen aan het water waardoor het zelfs mogelijk is om vanuit hier een boottocht te maken en walvissen te spotten.

Verblijf

In het prachtige dorp Akureyri, in het Noorden van IJsland, zal er een studio voor jullie gereserveerd zijn. Voor een ontspannen momentje is er een geothermisch zwembad op loopafstand in het dorp. Het verblijf ligt op een kilometer van het centrum en van een supermarkt. In deze studio kan je goed uitrusten na een dag in de bergen en heb je de ruimte om nog even door te nemen wat je die dag geleerd hebt.

De partner in IJsland

Deze cursus zal gegeven worden door de organisatie “Avalanche Science”. Ze zijn er op gefocust om de kennis die ze hebben op de beste manier te verspreiden om zo het skiën voor iedereen nog leuker en veiliger te maken. Ze streven er naar om de beste internationale lawineopleidingen te geven.

Programma

Dag 1: Aankomst dag
Dag 2: Klaslokaal 08.00-1200 uur. Veld 13.00-16.00 uur. Lawine reddings-simulaties
Dag 3: Klaslokaal 08.00-12.00 uur. Veld 13.00-16.00 uur. Sneeuw observaties, sneeuwpits, stabiliteit testen
Dag 4: Velddag van 08.00-16.00
Dag 5: Rustdag
Dag 6-8: Velddagen 08.00-16.00 uur
Dag 9: Vertrek dag
Let goed op, dit is een voorbeeldprogramma, de omstandigheden zijn nooit te voorspellen dus kan bijvoorbeeld de rustdag of de momenten in een klaslokaal variëren op basis van de omstandigheden.

Terrein en condities

Door de stabiele temperatuur en het klimaat van de Noord-Atlantische kust krijg je hier een erg stabiel sneeuwdek waar tot eind juni op geskied kan worden. Ruim 90% van de bergen op de Troll Peninsula zijn begaanbaar met ski’s of snowboard! De bergen zijn een perfecte mix van steil tot zeer steile couloirs en bergkammen, tot weidse en niet zo steile gletsjerafdalingen. Dat je vanaf de bergtoppen tot aan de kust bijna 1300 verticale meters kan afdalen maakt freeriden in IJsland een unieke ervaring. Met zijn diepe valleien, langgerekte afdalingen en het glooiende terrein met uitzicht op de Atlantische Oceaan is skiën in IJsland niet te vergelijken met een andere skireis.

Reis naar IJsland

Met een zeer acceptabel aantal reisuren bevind je jezelf in no time in dit fantastische niemandsland. Vlieg, met een overstap op Reykjavik, vanaf Amsterdam binnen 5 uur naar Akureyri, in het noorden van IJsland. Je kan er ook voor kiezen om vanaf Reykjavik in ongeveer 5,5 uur een roadtrip naar het verblijf te maken en zo al de cultuur van IJsland op te snuiven.
×